Magento of maatwerk webshop

Veel webshops krijgen te maken met het einde van het tijdperk van de Magento 1.x webshop. Na november 2018 stopt Magento namelijk met de ondersteuning van deze versie van het populaire shopsysteem. Magento 2.0 zal dan als basis gaan dienen voor de webshops van Magento.

Ben jij gebruiker van de Magento 1.x webshop dan betekent dat dit je voor de keuze komt te staan om jouw shop om te (laten) vervangen naar Magento 2, maar het is misschien ook wel hét moment om te kijken naar een alternatief.

Magento 2

Sinds 2015 heeft Magento een nieuw platform. Dit is Magento 2. Voordeel is dat het 25 procent sneller is dan Magento 1, het gebruiksvriendelijker is en het is gebouwd volgens de laatste inzichten waardoor dit de veiligheid en de SEO-kwaliteit ten goede komt. Een nadeel is dat het platform geheel opnieuw ontwikkeld is en een overstap van Magento 1 naar Magento 2 nogal wat consequenties heeft. Zo moeten ook de vele plug-ins van Magento 1 opnieuw geschikt gemaakt worden voor Magento 2. In de praktijk betekent het, dat als je over wilt, je vaak een hele nieuwe webshop moet laten bouwen. Met de kosten die een nieuwe Magento webshop met zich meebrengen. 

Alternatieven

Wanneer je een Magento 1.x webshop hebt, is dit hét moment om eens om je heen te kijken of er niet andere mogelijkheden zijn. In de wereld van webshop software is echter zoveel keuze dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een hulpmiddel kan de website webwinkelsucces zijn.

Maar het belangrijkste bij de keuze is natuurlijk je marketingstrategie en je doelgroep die je wilt aanspreken. Maar ook moet je je bedrijfsprocessen niet uit het oog verliezen. Ben je een kleine webwinkel met minder dan 2.500 artikelen dan kan een goede SAAS-oplossing, zoals CCV shop of Lightspeed maar ook is een Magento 2.x community versie een goede optie.

Verkoop je meer dan 2.500 artikelen of zijn er specifieke wensen, zoals bijvoorbeeld het samenstellen van producten door de bezoeker of wil je dat klanten meerdere producten kunnen combineren, dan is vaak maatwerk de beste optie.

Maatwerk webshop vs enterprise webshop

Veel Magento bouwers geven aan dat ze maatwerk leveren in Magento. Dit is maar net hoe je maatwerk uitlegt. Bij Magento 1 en ook bij Magento 2 heb je altijd te maken met vaste componenten, waardoor je als grotere webshop of webshop met specifieke eisen soms compromissen moet sluiten. Vaak zitten er in je webshop bovendien functionaliteiten die je nooit zult gebruiken, maar die wel invloed hebben op de snelheid en de gebruikersvriendelijkheid van de webshop. 

Bij een maatwerk webshop wordt er software gemaakt op basis van de behoeften van jouw bedrijfsprocessen en op basis van je marketingstrategie. Het wordt een webshop die alleen voor jouw onderneming is gemaakt. Dit zorgt voor gemakkelijke implementatie, snelheid en logica binnen je webshop. Eigenlijk alles wat je nodig hebt en wat het beste bij jouw klanten hoort komt erin terug. De kosten van het bouwen van een eigen maatwerk webshop zijn vaak vergelijkbaar met andere enterprise webshops, maar de shop sluit beter aan aan je behoefte.

Maak je gebruik van een webshop op basis van Magento 1.x dan weet je dat je uiteindelijk een keuze moet maken voor een nieuw platform. Dit is dus de gelegenheid om daar goed over na te denken en een weloverwogen keuze te maken.