Het recht om vergeten te worden

Privacy is een steeds belangrijker onderwerp als het om het internet gaat. Data is voor veel internetbedrijven letterlijk goud waard. Op basis van de data die over gebruikers wordt verzameld, wordt namelijk veel geld verdiend. Vanaf 2018 krijgen burgers echter meer rechten.

In 2018 wordt er nieuwe Europese wetgeving van kracht als het gaat om de privacy van burgers en dan met name privacy van burgers op het internet. Een van de belangrijkste onderdelen van deze wetgeving is dat burgers het recht krijgen om vergeten te worden. Dit houdt in dat zij van bedrijven als bijvoorbeeld Google en Facebook, kunnen eisen dat oudere informatie over hen van internet wordt verwijderd. Wanneer bedrijven deze regels schenden, kunnen er forse boetes worden opgelegd. 

Een andere belangrijke wijziging in de wetgeving is dat burgers het recht krijgen om al hun persoonlijke gegevens van de ene internet partij - zoals een e-mailaanbieder of sociaal netwerk - over te zetten naar een andere internet partij. 

De grootste veranderingen op een rij:

  • burgers krijgen eenvoudiger en sneller toegang tot hun data;
  • burgers kunnen bedrijven verzoeken om hun persoonlijke data te laten verwijderen. Dit recht om vergeten te worden heeft wel een aantal beperkingen. Wanneer mensen bijvoorbeeld veel in het nieuws zijn geweest, kan die persoon niet eisen dat alle verwijzingen naar hem of haar wordt verwijderd;
  • burgers moeten meer inzicht krijgen in hoe hun persoonsgegevens worden gebruikt;
  • grotere bedrijven en organisaties die veel met persoonlijke data werken moeten iemand aanstellen die toeziet op hoe er met persoonsgegevens wordt omgegaan.

De nieuwe wetgeving heeft dus nogal wat gevolgen voor bedrijven die hun geld vooral verdienen met het verzamelen van data van burgers. Voor andere bedrijven geldt dat ze zich bewust moeten zijn of de systemen die ze gebruiken het wel mogelijk maken om de gegevens van hun klanten eenvoudig te verwijderen of te verhuizen als daar een verzoek toe is.